dørlås - tæt på

Sådan vælger du de mest sikre låse

Låsesmeden Nyheder 0 Comments

Markedet for nøgle og låse kan føles som en jungle, når man ikke er bekendt med de forskellige nøglemærker og designs. Hvordan ved man overhovedet om en nøgle er svær eller let at dirke op? Og hvad er kravene for låse og nøgler?

Når det kommer til at sikre vores hjem mod ubudne gæster, kan beslutningen om en lås hurtigt blive et større projekt. Derfor har vi samlet en liste over kriterier, du skal være bekendt med, så du lettere tager de rette sikringsforanstaltninger.

Hvilke krav skal en lås følge?

Helt konkret stilles der ikke krav til boligejere om, hvilken lås der skal være installeret i boligen. Det vil sige, at mærke og type er op til dig at bestemme. Derudover er der ligeledes ingen grænser for, hvor gammel din lås må være.

Dog kan forsikringsselskabet stille krav til sikringen af boligen. Det gælder specielt i tilfælde af særlige værdier, som er opbevaret i boligen. Her kan forsikringsselskabet kræve specifikke låse og eventuelle alarmer.

Derfor er det altid en god idé at undersøge sikringsniveauet af dine låse i din bolig. Hos Københavns Låsesmed tilbyder vi at komme ud og tjekke dine låse.

Hvordan vælger du din lås?

Når du skal have skiftet dine låse ud og gerne vil vælge sikre låse, så anbefales det, at du rådfører dig med en låsesmed. Låsesmeden vil kunne vejlede dig til den bedste løsning baseret på de døre, der er i din bolig.

Helt konkret bør du vælge en lås:

  • Der har en høj dirkesikkerhed
  • Der anvendes af nøgler, som er sikret mod kopiering.
  • Der er borebeskyttet i cylinderhuset, så det ikke er muligt at bore den op.

Når du skal installere dine låse, prioritér da to gode låse til din yderdør. Her skal den ene kunne låses indefra med en nøgle, som kan fjernes. I tilfælde at indbrud vil denne låsemetode forhindre tyven i at kunne forlade boligen med større genstande, da han eller hun ikke vil kunne komme ud af huset gennem yderdøren. Bare husk at fjerne nøglen fra låsen. Som en ekstra foranstaltning, kan du vælge en yderdør, der har paler, som låser døren i top og bund ved nøglehullet.

Inden du fjerner nøglen, skal du sikre dig, at resten af husets beboere ved, hvor den er, så de kan låse døren op i tilfælde af brand eller andet. Ekstralåsen anbefales at være placeret mindst 40 cm fra den eksisterende lås. Placeres den tættere på end 40 cm kan dette svække døren og dermed sikkerheden.

Hvilken lås er let at dirke op?

Selvom der ikke er specifikke krav til, hvilken stand dine låse skal være i, så er det altid vigtigt at tjekke låsene i dine ydredåre – både typn og deres alder, da det er afgørende for låsenes sikkerhedsniveau.

Når man flytter ind i en ny bolig, skal man vurderer, hvor mange der egentligt har nøgle til døren, såfremt der sidder en gammel lås. Har boligen været handlet flere gange med samme lås, kan der hurtigt være flere, end du tror, som har nøgle til din bolig. Derfor anbefales det at skifte lås i forbindelse med boligovertagelse.

Hvad skal du være opmærksom på?

Uanset nøglemærke, vil der altid være svagheder, du ikke kan komme udenom. Nogle låse er nemme at dirke op, og andre er nemme at bore ud. Er ens yderdøre beklædt med låse fra Ruko eller Zeiss, vil begge mærker udvise svagheder, hvis den bliver gammel. For eksempel er ældre Ruko-låse, hvor nøglerne har et rundt hoved og fem stifter, relativt nemme at dirke op.

Det er dog meget sjældent, at man støder på disse låse, da nyere låse oftest er mere dirke- og boresikre og samtidig  produceres med seks eller 11 stifter. Trods øget sikkerhed med begge typer, er den med 11 stifter den sikreste.

Er dine låse mere end 10 år gamle anbefales det, at du får en låsesmed til at tjekke og evt. udskifte dine låse. Hos Københavns Låsemsed er vi eksperter inden for låsesystemer, kontakt os for at høre mere om dine muligheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *